Els bons lideratges, ètics i eficaços, cal analitzar-los des d’una perspectiva triangular que interrelacioni tres vèrtexs fonamentals: líder, seguidors i bondat del propòsit.

En primer lloc, el vèrtex del líder és la punta del triangle més abordada i implica analitzar-ne la qualitat humana i, en conseqüència, els valors inherents a la persona: en què estic compromès. En aquest sentit, entenem el lideratge com un procés dinàmic complex –no com una posició– en què no només intervenen les competències, habilitats i capacitats del líder, sinó també les pròpies actituds i valors fonamentals.

Tanmateix, parlar de lideratges públics no significa només parlar de líders. Els lideratges, entesos com a manera de procedir, posen en marxa un procés que afecta les persones, l’estructura de les seves relacions i el propòsit de l’acció. I, en aquest sentit, els líders en són un vèrtex més que –juntament amb els seguidors i la bondat del propòsit– conforma l’anomenat triangle virtuós del lideratge.

En segon lloc, el vèrtex dels seguidors implica tenir en compte els valors inherents de la relació que el líder estableix amb equip i seguidors: amb qui estic compromès. Perquè el lideratge és, sobretot, una relació d’afiliació que connecta sentiments, relaciona persones i afecta les seves conductes. El valor del lideratge és inseparable dels recursos morals i emocionals que activen aquesta relació, i no hi ha construcció de lideratge sense entendre la naturalesa del seguiment (followership).

En tercer lloc, el vèrtex del propòsit aglutina els vèrtexs anteriors i implica observar la naturalesa i els valors inherents de la causa: amb què estic compromès. El projecte no només està determinat per allò que fem materialment, sinó pel sentit profund que podem donar-li i els valors que s’hi posen en joc.

Finalment, aquest triangle virtuós –com l’han estudiat, entre d’altres, À. Castiñeira i J. M. Lozano– es completa amb una quarta condició, que té a veure amb la forma com els líders i els seguidors actuen per tal d’assolir el seu propòsit compartit: decisions, accions, mitjans i resultats.

Perquè, si bé sense l’assoliment de resultats no es pot parlar de lideratge, el cas contrari no ens pot portar a parlar de bon lideratge. I, en aquest sentit, el que aquesta condició final té en compte és el vincle establert entre els factors ètics, socials i pragmàtics.

No qualsevol decisió és igualment legítima i justa, perquè, d’una banda, en nom d’una finalitat no és vàlid l’ús de qualsevol mitjà i, de l’altra, les bones intencions han d’anar acompanyades de bons resultats.

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Share on Google+0Buffer this pageEmail this to someone
Etiquetat:

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navegació entrades