Aquest mes de setembre, COMA ha participat al curs internacional sobre “Liderazgo público y Agenda 2030 de desarrollo sostenible”, organitzat per la Economic Commission for Latin America and the Caribbean de Nacions Unides (CEPAL–United Nations), i amb la col·laboració d’AECID.

Diversos informes recents estan palesant la complexitat global creixent de fenòmens socials, polítics, econòmics i ambientals, i de l’augment de la probabilitat d’ocurrència de processos de caràcter sistèmic, escenaris dels quals representen desafiaments en matèria d’interpretació i de lideratges globals. És en aquest marc on la discussió a propòsit dels estils de lideratge per al desenvolupament apareix com una necessitat central enfront a aquests processos, amb la finalitat de col·laborar en l’enfortiment de sistemes polítics democràtics i societats més sostenibles.

 

foto1bolivia

 

Aquest curs, celebrat a Santa Cruz de la Sierra (Bolívia), va acollir una trentena de líders públics que, procedents de diverses nacionalitats llationamericanes, varen tenir la possibilitat de reflexionar entorn als estils de lideratge necessaris per dur a terme una estratègia de canvi estructural amb igualtat a la regió en el nou escenari complex, bo i identificant problemes clau per al desenvolupament territorial, propostes de marcs conceptuals per a la seva interpretació, i el coneixement i l’aplicació de mètodes de construcció d’agendes estratègiques i d’estratègies comunicacionals.

El director de COMA, Carles Adamuz, va insistir en la idea que ja no és possible continuar exercint durant més temps les formes de govern tradicionals sinó que cal explorar vies més adequades a les noves complexitats, que creïn legitimitat cívica i guanyin legitimitat relacional entre la xarxa d’actors que conformen l’esfera pública. Així, l’exercici del lideratge públic i de la gobernança han de ser entesos no només a partir del canvi de la concepció de polítiques, sinó també en la concepció i les funcions d’aquests actors.

En definitiva, els lideratges públics han de convertir-se en gestors de les interdependències de la xarxa d’actors –situant la seva tasca fonamental en la coordinació i mediació dels sistemes socials–, essent capaços de fer aflorar una nova forma de gobernança democràtica, entesa com l’articulació de processos dinàmics complexos, i tenint en compte que la combinació estratègica d’aptituds i recursos de poder serà efectiva sempre que existeixi una bona comprensió del context.

Amb aquest curs internacional, COMA segueix consolidant el seu compromís amb la formació d’alta qualitat en lideratges públics i la seva col·laboració internacional amb institucions clau per a la integració regional d’Amèrica Llatina i el Carib.

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Share on Google+0Buffer this pageEmail this to someone
Etiquetat: , ,

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navegació entrades