América Latina es troba en una cerca constant de polítiques que li permetin accelerar el creixement, reduir la pobresa i promoure el progrés econòmic i social. En el camí vers el desenvolupament se li han ofert una gran quantitat de receptes per escurçar aquest viatge llarg i tortuós. Dos paquets de polítiques diferents, el de la postguerra, basat en una alta ingerència de l’Estat i la promoció de la indústria interna, i el de la liberalització del Consens de Washington, se li van vendre com a tiquets per al desenvolupament sostenible i equitatiu. En canvi, varen produir resultats mixtos i, en darrera instància, restaren curts en l’acompliment de les expectatives i fites de la regió.

Què determina la capacitat dels països per dissenyar, aprovar i implementar polítiques públiques efectives? Per tal d’abordar aquesta pregunta COMA recomana aquest llibre elaborat pel Banco Interamericano de Desarrollo (BID), l’anàlisi del qual se centra en el procés de formulació de polítiques en vuit països llatinoamericans en base a una metodologia comuna amb fonaments en la teoria de jocs i l’anàlisi institucional. Aquesta anàlisi sistèmica es concentra a estudiar tant les institucions polítiques, i el funcionament de les instituticons i organitzacions polítiques, com els resultats de les polítiques. El resultat és un text que es beneficia tant d’una anàlisi detallada envers les complexitats del procés de formulació de polítiques en cada país per separat, com d’una anàlisi interdiciplinar i comparativa dels processos de formulació de polítiques a la regió.

El llibre, que és la versió actualitzada i traduïda de Policymaking in Latin America: How Politics Shapes Policies (BID i DRCLAS de Harvard University, 2008), forma part d’un projecte d’estudi més ampli sobre institucions polítiques i polítiques públiques a l’Amèrica Llatina, dut a terme pel Departament de Recerca del BID, que inclou entre d’altres productes l’Informe de Progrés Econòmic i Social de 2006, La política de las políticas públicas, y How Democracy Works: Political Institutions, Actors, and Arenas in Latin America Policymaking (BID i DRCLAS, 2010).

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Share on Google+0Buffer this pageEmail this to someone

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navegació entrades